Een drone uit Luik om de aanwezigheid van asbest op het dak beter te kunnen opsporen.

 

Asbest kan zeer moeilijk op te sporen zijn door de plaats ervan of de aard van de structuur waarin het werd gebruikt. Daarom heeft het ISSeP een drone ontworpen die een reeds bestaande opsporingstechniek vanuit de lucht zou kunnen vervangen. De aanwezigheid van asbest kan immers reeds worden bevestigd met behulp van een satelliet. Maar deze techniek biedt weinig nauwkeurigheid. 

Een test van dit apparaat is in eerste instantie gepland in de regio Luik, en zou kunnen worden uitgebreid tot het hele Waalse grondgebied. Als het succes heeft, kan het een eerste stap zijn in de richting van een asbestbeoordeling. Dit zou een verplichte stap kunnen worden, naar het voorbeeld van onze Franse buren voor wie deze beoordeling, net als het energiecertificaat, een verplicht onderdeel is bij de verkoop van een woning.

Ter herinnering: sinds 1 januari 1995 is elke werkgever verplicht een inventaris op te maken van alle asbesthoudende elementen in zijn bedrijf. Een andere wetgevende ontwikkeling in die richting is de uitbreiding tot particulieren sinds eind 2018 van de verplichting om preventieve maatregelen in acht te nemen om de asbestverontreiniging te beperken (besluit van de Waalse regering van 20/09/2018). Het doel hiervan is de risico's in verband met de blootstelling aan deze categorie materialen, die in het verleden op grote schaal in ons land is toegepast, zoveel mogelijk te beperken.

Indien een dergelijke beoordeling ook in de particuliere sector verplicht zou worden gesteld, zou het door het ISSeP ontwikkelde drone-systeem waarschijnlijk een innovatief en zelfs essentieel middel worden om deze beoordeling uit te voeren.

 

Wil je in contact blijven en het nieuws van Socora volgen?

Copyright 2018-2023 SOCORA | Rue de l’Hôtel Communal 50A - 4460 Grâce-Hollogne (België) | Aanmaak website : Zzam.be